UA / RU
Підтримати ZN.ua

Разумков достроково закрив ранкове засідання Ради

Аграрний комітет збирається на закрите позачергове засідання.

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков достроково закрив ранкове пленарне засідання парламенту у вівторок і анонсував проведення позачергового засідання аграрного комітету після того, як фракція "Батьківщина" після перерви під час ранкового пленарного засідання заблокувала президію в залі Верховної Ради.

"Прошу голову та членів комітету зібратися... На це засідання запрошуються перший заступник і заступник голови Верховної Ради, запрошується керівництво фракцій, голови або співголови без додаткових колег... Це організаційне питання. У зв'язку з цим я пропоную закрити ранкове засідання Верховної Ради достроково – на півгодини раніше", - сказав Разумков.

Він знову підкреслив, що на позачерговому засіданні аграрного комітету будуть розглянуті організаційні питання.

Пізніше депутат з фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв розповів, що причиною проведення позачергового засідання аграрного комітету стане неготовність до розгляду законопроекту №2178-10 "Про обіг земель сільськогосподарського призначення".

"Цей закон не готовий, жодна стаття ще не розглянута, навіть не почали, не приступили ще до розгляду статей законопроекту. Саме зараз це питання і буде обговорюватися на комітеті з головою, головами фракцій", - заявив Соболєв в кулуарах парламенту журналістам.

За його словами, засідання аграрного комітету буде закритим і журналісти не зможуть бути присутнім на ньому.

Вечірнє пленарне засідання розпочнеться о 16.00.

Зазначимо, що під стінами парламенту проходить одразу кілька мітингів. Зокрема частина учасників протесту вимагають відкласти ухвалення законопроекту про відкриття ринку землі.

Нагадаємо, 13 листопада депутати прийняли законопроект про ринок землі у першому читанні. Крім того, депутати запустили процедуру ліквідації Держгеокадастра, що в майбутньому спростить продаж землі.

Згідно з документом, встановлюється обмеження на загальну площу земельних ділянок, що може перебувати у власності. Обмеження не допускають придбання у власність понад 35% сільгоспземель об'єднаної громади, 15% сільгоспземель області та 0,5% сільськогосподарських земель України.

Зазначимо, що за даними соціологічних досліджень більше половини населення України підтримують запровадження ринку землі в країні, однак 69% проти надання дозволу іноземцям купувати землю будь-коли У той же час згідно з планами Кабміну, у першу чергу право на купівлю землі отримають українці, а для іноземців ринок відкриють через 4 роки.

Раніше президент Володимир Зеленський обіцяв, що землю в Україні зможуть купувати лише українські громадяни. Іноземці зможуть купувати земельні ділянки лише у випадку, якщо про це українці проголосують на всеукраїнському референдумі.