UA / RU
Підтримати ZN.ua

Радники лідерів нормандської четвірки повинні обговорити українське мирний план для Донбасу - Зеленський

Зустріч радників запланована на 13 листопада.

Президент Володимир Зеленський розраховує, що політичні радники лідерів України, Франції, Німеччини та Росії обговорять план дій щодо мирного врегулювання в Донбасі на найближчій зустрічі 13 листопада, повідомили в Офісі президента.

«Представлено план дій. Ми його також передали ОБСЄ, як і обіцяли. Ми йдемо в рамках тільки Мінського формату, а повинен бути виписаний детальний план дій», - заявив глава держави в ході візиту до Луганської області в п'ятницю, 6 листопада.

Зеленський підкреслив, що над проектом працювала група експертів. Він включає перелік конкретних кроків з прив'язкою до дат і відповідальністю за їх невиконання.

«План буде розглянуто на засіданні Тристоронньої контактної групи, але важливо, щоб цей план дій також розглядався 13 листопада радниками нормандської четвірки», - зазначив президент.

Коментуючи готовність Росії підтримати цей план, Зеленський констатував, що Кремль на словах декларує прагнення до мирного врегулювання.

«Мені складно сказати, чи погодиться Росія. З точки зору їх офіційної позиції вони кажуть, що підтримують будь-які кроки до мирного врегулювання конфлікту, і даний план дій спрямований саме на це. Тому я не бачу, чому відмовлятися від цього», - сказав він.

Зеленський також вказав на необхідність підтримки українського плану партнерами по нормандської четвірки.

Читайте також: Зеленський говорить, що головна мета в Донбасі - деоккупація, але хоче вибори вже навесні

Нагадаємо, 5 листопада стало відомо, що Україна пропонує, щоб конфлікт в Донбасі було вирішено, а окремі райони Донецької і Луганської областей демілітаризовані вже на початку 2021 року. Це і є основною умовою проведення виборів на території ОРДЛО вже в березні наступного року.

Потім прессекретар Кремля Дмитро Пєсков заявив, що Росія нічого не знає про план дій.

Резніков же пізніше заявив, що російське керівництво   могло все ще не ознайомитися з новим планом України з виборів на окупованих територіях Донбасу. А всі документи були передані в ОБСЄ, яка повинна ознайомити з ними російську сторону.