UA / RU
Підтримати ZN.ua

Радник Зеленського розповів, як в ОП відбирають ЗМІ для зустрічей із президентом

Литвин стверджує, що у Зеленського «найбільша публічність в історії України» серед попередників.

Радник президента з питань комунікацій Дмитро Литвин заявив, що в президента України Володимира Зеленського в пріоритеті спілкування із міжнародними засобами масової інформації, тому українські медіа доволі часто можуть не потрапляти на той чи інший захід глави держави. Про це він сказав в інтерв’ю LIGA.net, коментуючи те, чому українські журналісти не потрапляють на закриті зустрічі із президентом.

«Президент визначає, що час поговорити з медійниками, щоб просто люди більше розуміли, що відбуватиметься. Власне, востаннє це було перед візитом президента у Сполучені Штати. Тоді президент хотів, щоб медіа краще зрозуміли мотиви української сторони в цих перемовинах, з чим ми їдемо і на що розраховуємо. Тому було визначено, що ця зустріч матиме більш міжнародний фокус, і було більше міжнародних медіа серед учасників. Точно більша частина учасників в підсумку були визначені як представники іноземних ЗМІ. Щоб їм була зрозуміла позиція України. І під кожен такий івент є певна мета у президента: що, власне, потрібно. Тоді зрозуміло, як зробити цю розмову ефективною», - розповів Литвин, як формують групу учасників.

Він додав, що списки складають колективно, тому не можна говорити про когось одного, хто впливає на запрошення, а в ОП насамперед дивляться, які  медіа «краще заходить в соціальні мережі» та досягають певної аудиторії.

На уточнення, що на приклад ZN.UA лише раз потрапило на закриті зустрічі з медіа та один раз брало участь у пресконференції Зеленського, Литвин відповів, що «сайт Главком ніколи до минулого разу не був на офреках президента. Чому? Ніхто не знає. Але минулого разу він потрапив вперше» та додав, що «це ж теж може бути якимось тиском».

Читайте також: Зеленського попросили оцінити результативність Шурми, Татарова та Єрмака. Він розізлився

Коментуючи ж заяву «Української правди, що «саме Литвин є тією людиною, яка опускає по владній вертикалі заборону для чиновників та силовиків спілкуватись із виданням», він сказав, що у цій історії «неможливо зробити ніяке ефективне спростування».

«Люди, які мене знають, взагалі здивувались, що хтось мене звинувачує в тому, що я кричу. Бо я не кричу. І що я комусь так активно дзвоню, – бо люди, які мене знають, в курсі, що я не люблю дзвонити взагалі, я люблю писати. Ця історія дуже неконкретна. Вони кажуть щось абстрактне, а ти маєш це спростовувати так, ніби там щось конкретне», - сказав радник Зеленського.

Загалом же Литвин заявив, що  в Україні «ще не було настільки відкритого президента, який би так багато представляв українську позицію публічно, в медіа, зверненнях, в соціальних мережах. Це такий рівень публічності, якого ніколи ще не було», а от некоректні занадто емоційні висловлювання Зеленського в бік журналістів аргументував тим, що «він має право на емоцію».

На уточнення, що насправді глава держави занадто мало обговорює внутрішні проблеми, Литвин додав, що Зеленський кожного дня «розповідає про те, що він робив протягом дня».

Нагадаємо, 9 жовтня  редакція видання «Українська правда» заявила про «тривалий і системний тиск» зі боку Офісу президента України.