UA / RU
Підтримати ZN.ua

Радник Байдена роз'яснив ситуацію з заморожуванням військової допомоги Україні на 100 млн доларів

Різне розуміння ситуації Салліван пояснив плутаниною зі звітністю.

Радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван підтвердив, що Білий дім заморозив військову допомогу Україні обсягом 100 млн доларів. Підкресливши, що йдеться про додатковий пакет у зв'язку з посиленням російської загрози. Суперечливі повідомлення Салліван пояснив плутаниною зі звітністю про військову допомогу Україні, повідомляє The Washington Post.

«США виділили Україні військову допомогу на 275 млн доларів і пообіцяли виділити ще 100 млн, якщо Росія продовжити посилювати загрозу, нарощуючи війська вздовж українського кордону. З урахуванням ослаблення загрози, США заморозили ці додаткові 100 млн», - пояснив Салліван.

Радник президента запевнив, що США готові додатково допомогти Україні, якщо Росія знову вдасться до агресивних дій.

Читайте також: Військова допомога Україні: Німеччина сьомий рік залишається осторонь

18 червня американське видання Politico повідомило, що адміністрація Байдена  вирішила заморозити виділення Україні військову допомогу обсягом 100 млн доларів. Пакет включав, у тому числі поставки летальних озброєнь.

У Білому домі пояснили, що заморожування не поширюється на другий пакет обсягом 150 млн доларів у рамках Ініціативи допомоги для безпеки України, затвердженої Пентагоном 11 червня. У нього входять навчання українських військових, консультаційна підтримка та озброєння, зокрема, протиартилерійською радари і засоби для боротьби з безпілотними літальними апаратами.

Усього з 2014-го року США виділили на підтримку сектора безпеки і оборони України понад 2,5 мільярда доларів.