UA / RU
Підтримати ZN.ua

Раді пропонують закликати міжнародну спільноту визнати Білорусь спонсором тероризму

Зокрема, за думкою авторів, держава має понести відповідальність, а на її керівництво треба накласти санкції.

У Верховній Раді України зареєстрували проект постанови, у якій рекомендують парламенту звернутися до Організації Об'єднаних Націй, Європейського парламенту, парламентських асамблей Ради Європи, ОБСЄ, НАТО, ОЧЕС, урядів і парламентів держав світу щодо визнання Республіки Білорусь державою – спонсором тероризму.

У постанові №7716 зазначається, що підтримуючи агресора, Республіка Білорусь є співучасницею військових злочинів, вчинених на території України державою-агресором Російською Федерацією та, відповідно до вимог міжнародного права, є співагресором і повинна нести відповідальність за скоєні військові злочини нарівні з РФ.

Український парламент також просить міжнародні інституції:

"З початку війни Росії проти України Республіка Білорусь надала свої території та об'єкти військової інфраструктури російським військам для нападу на Україну. Згідно з нормами міжнародного права, Білорусь є співагресором… За час військового протистояння з території Білорусі по Україні російські агресори випустили понад 600 ракет, які призвели до масових руйнувань об'єктів цивільної інфраструктури та смертей серед мирного населення Київської, Житомирської, Рівненської, Волинської областей та м. Києва", - наголошується в пояснювальній записці до проєкту постанови.

Читайте також: Росія намагається використати вибухи в Криму як ширму, аби не бути визнанною державою - спонсором тероризму

Зазначимо, президент України Володимир Зеленський неодноразово закликав визнати Росію країною-спонсоркою тероризму

Однак визнання РФ державою-спонсором тероризму критикувала експертка з міжнародного права Юридичної школи Університету Вандербільта Інгрід Брунк Вюрт. Зокрема, в матеріалі для WP вона наголосила: «Статус держави-спонсора тероризму – це не символічний жест, призначений покарати країни, які поводяться погано. Це юридичний пусковий механізм, вбудований в складну нормативно-правову базу. У випадку Росії, деякі наслідки можуть виявитися шкідливими для інтересів України і США. Вони можуть навіть допомогти Росії».