UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада безпеки ООН почала розглядати заявку на визнання незалежності Палестини

Рада безпеки ООН почала обговорювати питання про визнання незалежності палестинської держави. Консультації проходять за закритими дверима. Дискусії можуть, на думку спостерігачів, тривати кілька тижнів.

Нагадаємо, що у п'ятницю, 23 вересня, Махмуд Аббас передав генеральному секретарю ООН заяву про прийом Палестини у члени організації. Пан Гі Мун направив це прохання голові Ради безпеки.

Проти цього кроку різко заперечує Ізраїль. Четвірка міжнародних посередників - США, ЄС, Росія і ООН - закликала палестинців та Ізраїль відновити мирні перемовини.

Сполучені Штати раніше заявили, що накладуть вето на можливий проект резолюції про визнання Палестини. Кілька членів Конгресу і лідери єврейських громад США на прес-конференції у Нью-Йорку в понеділок обміркували дії Аббаса і закликали до переговорів.

Прийом у члени організації відкрито для всіх «миролюбних держав, які візьмуть на себе зобов'язання, що містяться в статуті, і які, на розсуд організації, можуть і бажають ці зобов'язання виконувати».

«Прийом будь-якої такої держави в члени організації проводиться постановою Генеральної асамблеї за рекомендацією Ради безпеки», - йдеться в статуті.