UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада зволікає з прийняттям необхідних законів для нарощування виробництва озброєння — експерт

І це в умовах тривання агресії з боку Росії.

Понад рік парламент не розглядає проект закону "Про створення та виробництво озброєння, військової і спеціальної техніки". Ще гірші справи з проектом закону "Про військово-технічне співробітництво", який уряд подав у Верховну Раду понад два роки тому. При цьому ухвалення двох зазначених законопроектів було передбачено відповідними рішеннями РНБО, уведеними в дію указами президента, виконання яких народні депутати проігнорували. І це в умовах тривання агресії з боку Росії!

Про це у своїй статті для DT.UA пише Дмитро Менделєєв. За його словами, навіть запровадження воєнного стану ніяк не позначилося на прискоренні діяльності Верховної Ради, для якої набагато важливішими виявилися парламентські канікули і новорічні корпоративи, хоча відповідно до чинного законодавства народні обранці мали продовжувати роботу в сесійному режимі до закінчення строку дії воєнного стану.

"Ухвалення цих законопроектів спрямоване на створення умов для формування та реалізації державної політики у сфері розроблення й виробництва продукції військового призначення та подвійного використання, а також найбільш ефективного використання військово-технічного співробітництва з іноземними партнерами для отримання військової іноземної допомоги. Законопроект "Про створення і виробництво озброєння" має закласти основу для створення національних стандартів у цій сфері, - зазначає експерт. - Нагадаю, що на сьогодні стандарти колишнього СРСР мають, за рішенням уряду від 2009 року, рекомендаційний характер".

Детальніше про найважливі кроки з реформування оборонної промисловості читайте у статті Дмитра Менделєєва "ОПК-2019: 5 життєво важливих змін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".