UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада звільнила переселенців від негативних наслідків за несплату кредитних штрафів

Народні депутати також знизили для внутрішньо переміщених осіб відсотки за кредитними договорами.

Верховна Рада ухвалила закон №2329 “Про внесення змін до Закону України "Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб" щодо звільнення внутрішньо переміщених осіб від негативних наслідків невиконання грошових зобов'язань”. За документ проголосували 339 народних депутатів.

Закон звільняє від негативних наслідків за несплату штрафів та пені внутрішньо переміщених осіб. Якщо говорити про громадян, які виїхали з окупованого Криму, то закон стосується кредитних договорів, укладених до 20 лютого 2014 року. Водночас переселенці з Донбасу звільняються від негативних наслідків за невиплату штрафів за договорами, укладеними до 14 квітня 2014 року.

Щоправда, нові правила діятимуть, якщо до вказаного терміну у позичальника не було заборгованості і всі рахунки сплачувалися вчасно, а після початку АТО в Донбасі було здійснено хоча б один платіж.

Зокрема, документ передбачає, що за невиконання чи несвоєчасне виконання кредитних договорів штраф, пеня та інфляційні втрати нараховуватися не будуть. Також за це не застосовуватимуться майнові санкції. При цьому звільнення від штрафів та інших платежів не можуть стати причиною для відмови у новому кредиті.

Також згідно із законом, сума відсотків за кредитами та позиками не може перевищувати суму, яку потрібно було сплатити банку для своєчасного погашення кредиту. 

У законі також вказано, що держава визнає конфлікт в Донбасі та тимчасова окупація Криму обставинами, які виключають відповідальність постраждалих від цього осіб, без необхідності доводити це у судовому порядку.

Читайте також: Українці взяли іпотечних кредитів на майже три мільярди гривень

Нагадаємо, з 6 липня низка банків України можуть автоматично списувати з рахунків українців кошти за борги. Тепер списання коштів з банківських рахунків українців буде здійснюватися на вимогу виконавців. Гроші будуть списувати за: несплачені штрафи; штрафи за порушення ПДР; борги за комунальні платежі, борги по аліментах.