UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада звернулася до міжнародної спільноти щодо підтримки Саміту миру

Заклик парламентарів складається з п'яти пунктів.

Верховна Рада ухвалила постанову №11320 про звернення до парламентів та урядів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей на підтримку Глобального саміту миру в Швейцарії. Документ підтримали 318 народних депутатів, повідомив парламентарій з фракції «Голос» Ярослав Железняк.

«Здійснення запропонованих проєктом постанови заходів стане важливим етапом в консолідації зусиль міжнародної спільноти, спрямованих на відновлення поваги до норм міжнародного права, захист принципів територіальної цілісності та суверенітету держав, які зіткнулися з серйозними викликами через неспровоковану російську агресію проти України, відновлення справедливого миру не лише для України, а і для всього світу, що є одним із завдань Глобального саміту миру», – йдеться у пояснювальній записці до проєкту постанови.

Так, ВРУ закликала:

«Верховна Рада висловлює щиру вдячність іноземним державам, які надають оборонну, фінансову, гуманітарну допомогу Україні, а також всебічну підтримку громадянам, які внаслідок російської збройної агресії отримали прихисток на їхній території», – йдеться у зверненні.

Читайте також: Угорщина поїде на Саміт миру у Швейцарії

Нагадаємо, що від участі в Саміті миру відмовився Китай, який обурений відсутністю запрошення для Росії. Загалом, багаторічна та систематична підтримка Росії з боку Китаю свідчить про його зацікавленість у підтриманні високої температури протистояння в Україні й набутті економічних і геополітичних вигод від його різноманітних побічних ефектів. Чому Китай став третім, який сміється, в російсько-західному конфлікті навколо України, пояснюють аналітики Стокгольмського центру східноєвропейських досліджень (SCEEUS) при Шведському інституті міжнародних відносин (UI) Андреас Умланд і Гуго фон Ессен у статті «Що означає для України та Заходу китайсько-російський альянс».