UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада зробила обов'язковою індексацію аліментів, визначених судом у твердій грошовій сумі

Індексація повинна проводитися щороку.

Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №3112 "Про внесення змін до Закону України "Про виконавче провадження" (щодо обов'язку виконавця проводити індексацію розміру аліментів, визначеного судом у твердій грошовій сумі)". Проект закону підтримав 321 народний депутат.

У тексті законопроекту йдеться про те, що індексація розміру аліментів, визначеного в твердій грошовій сумі, проводиться виконавцем в установленому Кабміном порядку. Така індексація повинна проводиться щороку, починаючи з другого року після визначення розміру аліментів.

При цьому, якщо стягувач сам направить виконавчий документ безпосередньо підприємству, установі, організації, фізичній особі індексація розміру аліментів, визначеного в твердій грошовій сумі, проводиться, відповідно до Закону України "про індексацію грошових доходів населення".

"Виконавець зобов'язаний обчислювати розмір заборгованості зі сплати аліментів щомісяця, а також проводити індексацію розміру аліментів відповідно до частини першої цієї статті", - йдеться в тексті законопроекту.

У пояснювальній записці йдеться про те, що прийняття закону серед іншого поліпшить матеріальне положення осіб, розмір аліментів на утримання яких визначено судом у твердій грошовій сумі, а також зменшиться навантаження на держбюджет у зв'язку зі скороченням кількості одержувачів соціальних виплат і/або зменшення розміру таких виплат.

Читайте також: Рада хоче посилити захист дітей-сиріт та дітей з інвалідністю, позбавлених батьківського піклування

У першому читанні законопроект №3112 депутати прийняли під час засідання 18 червня. Тоді за документ проголосували 274 народних депутата.