UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада зобов'язала слідчих надавати копію протоколу обшуку

Законодавча невизначеність ускладнювала судове оскарження вилучення майна при обшуку.

Верховна Рада внесла зміни до Кримінального процесуального кодексу України щодо порядку тимчасового вилучення майна і проведення обшуку. Законопроект №2181 підтримали 270 народних депутатів.

Законом встановлено обов'язок слідчого, прокурора або іншої уповноваженої особи надавати копію протоколу про обшук і тимчасове вилучення майна.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, норма про обов'язок надавати копію протоколу існувала в Кримінально-процесуальному кодексі 1960 року.

У той же час, чинний Кримінальний процесуальний кодекс у редакції 2013 року не містить у собі обов'язку слідчого надати копію протоколу особі, у якої провадиться обшук і вилучається майно.

Ця обставина ускладнює оскарження незаконних дій слідчого та повернення вилученого майна, оскільки особа, не маючи документального підтвердження факту проведення обшуку і вилучення майна, не може довести незаконність такого вилучення в судовому порядку.

"Користуючись законодавчою невизначеністю слідчі відмовляються надавати копію протоколів, якими зафіксовано факт проведення обшуку та/або тимчасове вилучення у особи майна", - йдеться в пояснювальній записці.

Читайте також: Рада скасувала військовий збір з валютних операцій

Новий Кримінальний процесуальний кодекс набув чинності 20 листопада 2012 року.