UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада за рішенням ЄСПЛ відновить на посаді суддю ВС, звільненого "кнопкодавами"

Уповноважений у справах ЄСПЛ запевнив, що Україна не буде зволікати з виконанням рішення Євросуду щодо відновлення судді Верховного суду на посаді. Але є проблема - штат ВСУ вже повністю укомплектовано.

Україна відпрацьовує механізми якнайшвидшого виконання рішення ЄСПЛ щодо поновлення на посаді судді Верховного суду України Олександра Волкова.

"Фактично, для виконання рішення термінів немає, але затягувати з вирішенням цього питання Україна не буде", - повідомив урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ Назар Кульчицький.

Він підкреслив, що питання відновлення Волкова на посаді знаходиться у компетенції Верховної Ради, однак проблема полягає в тому, що штат Верховного суду повністю укомплектовано.

"Міністерству юстиції, Верховної Ради, Вищій раді юстиції, Верховному суду України необхідно спільно відпрацювати рішення цього питання. Процес іде", - зазначив Кульчицький.

Він додав, що станом на сьогоднішній день існує рішення ЄСПЛ тільки щодо відновлення Волкова на посаді, а з виплати грошової компенсації питання ще не вирішено.

Нагадаємо, 27 травня ЄСПЛ відхилив апеляцію України на рішення суду у справі Волкова.

Таким чином, Україна зобов'язана виконати рішення суду, прийняте 9 січня 2013 року, яким було постановлено поновити Волкова на посаді.

Як повідомили у ЄСПЛ, суд також постановив виплатити Волкову 6 тисяч євро у якості компенсації моральної шкоди, а також 12 тисяч євро у рахунок судових витрат.

У своєму рішенні Євросуд зазначив, що під час пленарного голосування за звільнення Волкова у 2010 році "певні депутати парламенту незаконно проголосували за інших членів парламенту, які були відсутні".

Суд встановив, що рішення про звільнення Волкова відбулося "за відсутності більшості членів парламенту і в порушення положень українського законодавства".

ЄСПЛ у своєму рішенні також виявив певні системні проблеми у системі українського правосуддя і закликав владу країни вжити термінових заходів щодо її реформування, а також щодо поліпшення "судової дисципліни". !zn

Читайте також:

Україна посіла третє місце за кількістю проблемних справ у Євросуді з прав людини

Євросуд підтвердив незаконність звільнення "кнопкодавами" судді Верховного суду Волкова

Новообраний голова Верховного суду Романюк вимагає розширених повноважень