UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада вимагає від президента і уряду притягнення Росії до відповідальності за агресію

Постановою надані рекомендації президенту України, уряду, Генпрокуратурі, СБУ та Міністерству оборони.

Верховна Рада ухвалила постанову "Про комплекс невідкладних заходів щодо практичної реалізації міжнародно-правової відповідальності Російської Федерації за збройну агресію проти України". Проект постанови №5463 підтримали 229 народних депутатів.

Постановою Рада рекомендує президенту України:

- забезпечити розробку єдиної узагальненої правової позиції України щодо реалізації міжнародно-правової відповідальності Російської Федерації за збройну агресію проти України;

- створити міжвідомчий орган, відповідальний за підготовку консолідованої претензії України як держави, що зазнала агресії, до Російській Федерації як держави-агресора.

Кабінету міністрів, Генпрокуратурі, СБУ та Міністерству оборони:

- підвищити ефективність захисту національних інтересів України на більш системній інституційній та міжнародно-правовій основі шляхом реалізації комплексу невідкладних заходів щодо практичної реалізації міжнародно-правової відповідальності Російської Федерації за збройну агресію проти України.

У січні Верховна Рада ухвалила закон "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях".

До закону внесли норму про те, що "дата початку окупації частини території України, зокрема Автономної Республіки Крим та міста Севастополя визначається Законом України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", де датою початку тимчасової окупації є 20 лютого 2014 року.

Таким чином, ця дата, 20 лютого 2014 року, є і датою окупації Луганської та Донецької областей.