UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада відмовляється розглядати сьогодні законопроекти Кабміну

"Блок Петра Порошенко" і "Самопоміч" виступили проти розгляду 49 "чорних котів у мішку", запропонованих Кабміном. В 12:30 уряд лише презентує держбюджет-2015, голосувати за нього будуть не раніше четверга.

Депутати коаліції відмовляються розглядати у вівторок, 23 грудня, урядові зміни в Бюджетний і Податковий кодекси і ще більше 40 законопроектів, оскільки в них залишилися спірні норми, від яких Кабмін обіцяв відмовитися.

Про це з трибуни Верховної Ради заявили лідери фракцій "Блок Петра Порошенка" і "Самопоміч" Юрій Луценко та Олег Березюк.

"В 6 годин ранку був поданий законопроект щодо Податкового кодексу, ще пізніше було подано Бюджетний кодекс. На цей момент ще розносяться 46 законів, які передують прийняттю бюджету... " - сказав Луценко.

"Ми вважаємо, що сьогодні ми повинні взяти їх і вивчити. Вже на перший погляд видно, що дуже важливі домовленості з урядом, які були досягнуті, не були відображені у цих документах", - сказав Луценко.

Серед таких норм Луценко назвав збереження непідготовленої ідеї "нульового" деклалирования. Також немає потрібних норм, які стосуються підтримки села, залишилася і "головна годівниця" - дотації "Нафтогазу" і небажання переходу на адресну допомогу. Неприпустиме "ноу-хау", за яким уряду не встановлені обмеження за запозиченнями.

"У цій ситуації фракція "БПП" пропонує розглянути по порядку денному закон про РНБО, відмова від позаблокового статусу і ряд інших не належать до бюджету законів", - сказав Луценко.

"Ми повинні не просто взяти 49 чорних котів у мішку, які нам пропонує Кабмін без розгляду. Нам необхідно прийняття продуманого бюджету, який змінить життя в країні і реально почне реформи не з бідних, а багатих", - сказав Луценко.

У свою чергу глава фракції "Самопоміч" Олег Березюк зазначив, що депутати його фракції "підтримують пропозицію фракції "Блоку Петра Порошенка".

Юрій Левченко: "Щойно роздали проект бюджету. Книга ще тепла з друку. А представляти хочуть вже о 12:30. Цирк..." pic.twitter.com/x2BJ3WUqut

- ВО Свобода (@vo_svoboda) 23 грудня 2014


Напередодні Кабмін поліпшив макропоказники на 2015 рік. Запланований показник падіння ВВП за підсумком 2015 року збільшилася на 0,2% і становить 4,3%. Інфляція очікується менше раніше прогнозованої на 0,4% - 13,1%.