UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада в першому читанні прийняла законопроект про посилення покарання за корупцію

Законопроект прийнятий в рамках виконання плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом безвізового режиму для України.

Верховна Рада з другого разу проголосували в першому читанні за законопроект, що посилює покарання за корупційні правопорушення, як фізичним, так і юридичним особам.

За законопроект "про внесення змін у деякі законодавчі акти України у сфері державної антикорупційної політики" в першому читанні проголосувало 228 народних депутатів.

Як наголошується в пояснювальній записці, законопроект прийнятий в рамках виконання плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом безвізового режиму для України. Метою проекту закону є виконання рекомендацій експертів Європейської комісії щодо вдосконалення положень антикорупційного законодавства, наданих у рамках переговорів щодо лібералізації ЄС візового режиму для України. Експерти, зокрема, рекомендують підвищити санкції за кримінальну корупційне правопорушення.

Проект закону також пропонує внести зміни в закон України про засади запобігання та протидії корупції, надасть центральним органам виконавчої влади, що реалізує податкову політику, повноваження щодо перевірок достовірності записаних у декларації відомостей. Зокрема, в законі про банки і банківську діяльність передбачено закріплення права даних органів отримувати від банків інформацію щодо зазначених у декларації відомостей при проведенні їх перевірки.

Законопроект пропонує ввести адміністративну та дисциплінарну відповідальність за недостовірні відомості в декларації майна, доходів і витрат.

Документ також пропонує внести зміни в закон "Про засади запобігання протидії корупції", який дозволить громадянам повідомляти про корупційні правопорушення анонімно. !zn

Читайте також:

Більшість українців вважають корупцію найважливішою проблемою країни

ЄС заморозив рахунки Арбузова, Клименко, Ставицького і Іванющенко

Антикорупційне бюро: яким йому бути?

Яценюк хоче, щоб власники золотих батонів кришили їх на зоні