UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада ухвалила законопроект про безпеку та якість донорської крові та її компонентів

У другому читанні законопроект ухвалили з другого разу.

Верховна Рада ухвалила законопроект №3648 “Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові”. За документ проголосував 251 депутат.

Документ передбачає створення в Україні компетентних органів з ліцензування та контролю діяльності суб'єктів системи крові. У законопроекті також йдеться про те, що Україні мають встановити вимоги і стандарти безпеки і якості донорської крові та її компонентів, які будуть відповідати вимогам ЄС.

Законопроект також пропонує створити в Україні Національний реєстр донорів крові та її компонентів, а також можливих донорів.

Документ пропонує переглянути систему пільг для донорів, які здійснюють донацію на безоплатній основі. Систему пропонують побудувати на основі мотивації донорів до добровільних безкоштовних донацій.

Читайте також: На водійських правах вкажуть згоду на донорство і групу крові

У першому читанні законопроект про безпечність та якість донорської крові Верховна Рада прийняла під час засідання 16 липня. Тоді за документ проголосували 293 народних депутата.

15 вересня парламент спробував ухвалити законопроект у другому читанні, однак тоді для цього парламентарям не вистачило голосів. Тому документ направили на доопрацювання в комітет.