UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада ухвалила закон про "податок на Google"

Документ повинен зрівняти правила оподаткування для міжнародних технологічних компаній з українськими.

Верховна Рада ухвалила закон №4184 щодо так званого “податку на Google”, який пропонує зрівняти правила оподаткування для міжнародних технологічних компаній з українськими. У другому читанні за документ проголосували 283 народні депутати.

“Прийняття законопроєкту забезпечить справедливі умови оподаткування для національних та міжнародних компаній нерезидентів, які надають електронні послуги на території України. Введення правил сприятиме додатковим надходженням від сплаченого податку до бюджету”, - йдеться у пояснювальній записці.

Закон передбачає, що міжнародні компанії, які діють в українському інформпросторі та заробляють на мережевій рекламі, сплачуватимуть податки, зокрема ПДВ. Водночас дія закону не стосуватиметься звичайних користувачів соцмереж і пошукових сервісів.

Також закон встановлює особливості реєстрації нерезидента як платника податку. Документ визначає базу оподаткування, строки сплати податку, подання податкової звітності, оскарження рішень контролюючих органів.

Закон виключає з Податкового кодексу норму, згідно з якою резиденти при виплаті нерезидентам доходу за виробництво та/або розповсюдження реклами повинні сплачувати податок за ставкою 20% суми таких виплат за власний рахунок.

Документ звільняє від оподаткування ПДВ постачання електронних послуг щодо надання доступу до електронних освітніх (навчальних) ресурсів в рамках надання освітніх послуг.

Крім того, передбачені: 

Закон звільняє нерезидентів від обов’язку реєструвати податкові накладні.

Читайте також: Рада планує запровадити спецрежим оподаткування резидентів “Дія City”

У першому читанні законопроєкт про "податок на Google" Верховна Рада ухвалила у лютому 2021 року. Тоді документ підтримали 286 народних депутатів.