UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада ухвалила закон про початкову загальновійськову підготовку

Вона має замінити допризовну підготовку.

Верховна Рада ухвалила в цілому закон №11092 «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення системи початкової загальновійськової підготовки». Документ підтримали 297 народних депутатів, повідомив парламентар з фракції «Голос» Ярослав Железняк.

Зокрема, згідно із законом, допризовну підготовку в Україні мають замінити на початкову загальновійськову. Її мають реалізувати на третьому рівні повної загальної середньої освіти. 

Проводитимуть таку підготовку у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти. Також початкову загальновійськову підготовку проводитимуть в інших закладах освіти, які мають ліцензію на провадження освітньої діяльності на відповідному рівні повної загальної середньої освіти.

Реалізувати таку підготовку планують за допомогою викладання предмета «Захист України». Також у планах проведення інших заходів, спрямованих на військово-патріотичне виховання. 

Навчальну програму «Захист України» мають розробити й затвердити центральні органи влади, які реалізують державну політику у сферах освіти і науки. Її мають погодити з Міноборони.

Читайте також: Росіяни вигадали фейк, що українці підпалюють свої автівки, аби не віддавати їх у рамках мобілізації

Раніше повідомлялося, що закон про мобілізацію передбачає введення базової військової підготовки в українських закладах вищої освіти (ЗВО) для студентів-чоловіків. Починаючи з 2025 року, в ЗВО вводиться базова військова підготовка, яка буде обов'язковою для студентів чоловічої статі. Базова загальновійськова підготовка включатиметься до навчальних планів ЗВО усіх форм власності, як окрема навчальна дисципліна.