UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада ухвалила закон про підтримку культури, туризму та креативних індустрій

Документ підтримали майже 300 народних депутатів.

Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №3851 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій”. Документ підтримали 293 депутати.

Згідно з пояснювальною запискою, проект закону передбачає введення податкових механізмів для того, щоб надавати держпідтримку сфер культури, туризму і сектору креативних індустрій. Це планується робити, щоб не допустити стагнацію зазначених сфер, зберегти і створити нові робочі місця.

Так у законопроекті йдеться про звільнення від податку на прибуток підприємства доходи ФОП, а також не обкладати єдиним податком доходи у вигляді культурного гранту. Згідно із законопроектом, якщо гроші гранту використовуватимуться в неповному обсязі або не за цільовим призначенням, а його сума не повернута надавачу, він визнається доходом і підлягає оподаткуванню на загальних підставах.

Також законопроект пропонує запровадити знижену ставку ПДВ на рівні 7% на культурні послуги для того, щоб збільшити на них попит серед населення України. Це положення поширюватиметься на покази вистав, постановок, виступів мистецьких колективів, кінематографічних прем'єр, виставок, а також проведення екскурсій у музеях, зоопарках та заповідниках. Крім того, знижена ставка ПДВ має застосовуватися до постачальників послуг із розповсюдження та показу фільмів адаптованих в українській версії для осіб із порушенням зору та осіб із порушенням слуху.

Також з 1 січня 2023 року по 1 січня 2025 року проект закону пропонує не обкладати податком деякі операції з постачання національних фільмів, а також операції з постачання послуг з демонстрування, розповсюдження та показу національних та іноземних фільмів, які дублювали або озвучували державною мовою. Однак для цього передбачена умова - такі фільми повинні бути адаптовані, відповідно до законодавства, в україномовній версії для осіб з вадами зору та слуху.

Також законопроект пропонує не обкладати податком на додану вартість операції з ввезення в Україну товарів, які входять до складу національної кінематографічної спадщини.

Знижену ставку ПДВ на рівні 7% пропонується надавати готелям.

Читайте також: Рада хоче посилити відповідальність за неправдиві повідомлення про мінування

У першому читанні законопроект прийняли під час засідання 15 вересня. Тоді документ підтримали 273 народні депутати.