UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада ухвалила за основу законопроект щодо захисту дітей від сексуальної експлуатації та насильства

Законопроект підтримали майже 290 народних депутатів.

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №3055 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (Ланцаротської Конвенції)”, повідомили на сайті парламенту. Документ підтримали 286 народних депутатів.

Так, законопроект пропонує внести зміни до Закону “Про охорону дитинства”, а саме: 

Також документ пропонує внести такі зміни до Кримінального кодексу, зокрема щодо початку обчислення строків давності притягнення до кримінальної відповідальності розпочинати з дня досягнення повноліття потерпілою дитиною. Документ також передбачає запровадження заходів кримінально-правового характеру щодо юридичних осіб за вчинення злочинів, пов’язаних із сексуальною експлуатацією та насильством над дітьми.

Законопроект пропонує конкретизувати і доповнити складом злочину:

Також законопроект передбачає доповнення статті 28 Кримінального процесуального кодексу. Зокрема, мова йде про те, що у справах щодо вчинення злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості неповнолітньої особи кримінальне провадження має бути здійснено невідкладно і розглянуто в суді першочергово. 

Документ пропонує запровадити додаткові гарантії врахування найкращих інтересів дитини при проведенні допиту.

Читайте також: У Ватикані вперше судять священиків, підозрюваних в сексуальному насильстві

Нагадаємо, під час сьогоднішнього засідання народні депутати у першому читанні ухвалили законопроект №3450 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань захисту викривачів”.  Законопроект пропонує створити правову основу для здійснення повідомлень викривачів через Єдиний портал повідомлення. Вказано, що це сприятиме належному та якісному упорядкуванню процедури розгляду повідомлень про корупцію.  Крім того, документ передбачає зміни, які гарантуватимуть реалізацію права викривачів на захист у судах з боку адвокатів системи безоплатної правової допомоги.