UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада ухвалила у першому читанні законопроект про адміністративну процедуру в Україні

Документ підтримали майже 300 парламентарів.

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №3475 “Про адміністративну процедуру”. За документ проголосували 290 народних депутатів.

“Проект закону розроблено з метою забезпечення ефективного та якісного рівня законодавчої регламентації процедур зовнішньо-управлінської діяльності органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб та інших суб’єктів, які законом уповноважені здійснювати владні управлінські функції, та захисту прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб у відносинах із державою”, - йдеться у пояснювальній записці. 

Зокрема, документ пропонує врегулювати питання забезпечення неупередженості адміністративного органу, а також об’єктивності в діяльності осіб, які сприяють розгляду справи, а саме визначити підстави для їх можливих відводів. Також у документі йдеться про суб’єктний склад адміністративного провадження.

Окрім того, законопроект пропонує врегулювати реалізацію механізму публічного правонаступництва внаслідок припинення первісного адміністративного органу або внаслідок повного чи часткового припинення його адміністративної компетенції.

У розділі ІІІ законопроекту йдеться про:

- порядок подання та реєстрації заяви,

- форми заяви та вимог до її змісту,

- умов залишення заяви без руху / надсилання заяви за належністю,

- визначення умов, за яких заяви не підлягають розгляду,

- обов’язки адміністративного органу, положення щодо витребування документів, заслуховування учасників;

- порядок залучення до участі в адміністративному провадженні адресата та зацікавлених осіб;

- положення щодо доступу до матеріалів справи;

- порядок розгляду та вирішення справи, порядку проведення слухання тощо.

Окрім того, документ пропонує визначити питання щодо прийняття рішення у справі, форми адміністративного акта, змісту адміністративного акта, набрання чинності адміністративним актом, порядку доведення до відома адміністративного акта, умови нікчемності адміністративного акта тощо.

“Адміністративне оскарження виділено в окремий розділ V проєкту Закону. Суб’єктом розгляду скарги за проєктом є адміністративний орган вищого рівня, а також комісія, утворена адміністративним органом для розгляду скарг”, - йдеться у пояснювальній записці.

Також законопроект визначає порядок відкликання або визнання акта недійсним, встановлює можливість перегляду адміністративного акта за нововиявленими обставинами тощо. Окрім того, документ встановлює порядок виконання адміністративного акта, а також порядок обчислення строків в адміністративному провадженні та встановлюються строки вирішення (перегляду) справи.

Читайте також: Рада планує скасувати судовий збір під час оскарженням постанов у справах про адмінпорушення

Нагадаємо, напередодні спікер парламенту Дмитро Разумков відкрив четверту сесію Верховної Ради IX скликання. Перше засідання нової сесії почалося о 12:00. На момент відкриття в залі зареєструвалися 299 осіб.