UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада ухвалила закон щодо спрощення оренди державного та комунального майна

За докумен проголосували понад 260 народних депутатів.

Верховна Рада ухвалила закон № 1055-1 "Про оренду державного та комунального майна". За відповідний докумнт проголосували 263 народних депутатів.

"Метою проекту Закону є суттєве удосконалення, спрощення і скорочення процедур оренди державного і комунального майна для досягнення прозорості та відкритості процесу передачі в оренду державного та комунального майна, залучення широкого кола інвесторів до оренди державного і комунального майна", - йдеться у пояснювальній записці.

Документ передбачає передачу в оренду державного та комунального майна шляхом продажу права оренди на електронному аукціоні у електронній торговій системі. Документ передбачає створення переліків об'єктів, які передаватимуть в оренду на аукціоні, або без нього.

"Законопроектом визначено ключові етапи процедури передачі в оренду державного та комунального майна, що забезпечуватимуть прозорість, конкурентність та максимальну економічну віддачу державі та місцевим органам влади від надання свого майна в оренду", - вказано в записці.

Проектом визначено, що аукціон проводиться за наявності заяв на участь в аукціоні не менше, ніж від двох учасників та вважається таким, що відбувся, у разі здійснення на аукціоні не менше одного кроку аукціону. Аукціон проводиться відповідно до договору, що укладається між орендодавцем та оператором електронного майданчика.

Вказаним законопроектом також врегульовуюється порядок передачі в оренду майна без проведення аукціону та закріплюється суб'єктний склад та підстави для такої передачі майна в оренду без аукціону.

Читайте також: Рада розблокувала відтермінування введення РРО

Нагадаємо, на сьогоднішньому засіданні Рада не змогла скасувати закон №1073 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг". За скасування прийнятого раніше рішення проголосували лише 108 депутатів. Реалізація відповідного закону може збільшити доходи від схеми часів президента-втікача Віктора Януковича.