UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада ухвалила за основу законопроект про скасування державної монополії на виробництво спирту

За документ проголосували майже 300 депутатів.

Під час засідання 15 листопада, народні депутати прийняли за основу в першому читанні законопроект №2300 про скасування з 1 січня 2020 року державної монополії на виробництво спирту. За документ віддали свої голоси 293 парламентарія.

Крім того, депутати проголосували за скорочення наполовину терміну підготовки законопроекта до другого читання .

Законопроект передбачає скасування державної монополії на виробництво спирту з 1 січня 2020 року, можливість суб'єктам господарювання будь-якої форми виробляти спирт за умови отримання відповідної ліцензії, а також повну лібералізацію експорту спирту з України.

Крім того, для захисту вітчизняного товаровиробника законопроект передбачає, що імпорт спирту до 1 січня 2022 року зможуть здійснювати тільки уповноважені Кабінетом міністрів держпідприємства.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив про те, що 55% виробництва "Укрспирту" перебуває в тіні. У той же час заступник керівника Офісу президента Юлія Ковалів розповіла, що, починаючи з 2016 року, фінасовий результат держпідприємства скоротився в 5 разів, а бюджет недоотримав 8 млрд грн за тіньового ринку спирту.