UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт щодо реформи патентного законодавства

За документ проголосували 369 народних депутатів.

Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроєкт № 2259 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо реформи патентного законодавства)". За документ проголосували 369 парламентарів.

"Метою прийняття проєкту Закону є забезпечення виконання зобов'язань України у сфері європейської інтеграції в частині узгодження вимог чинного законодавства України щодо охорони прав на винаходи і корисні моделі із правом Європейського Союзу", - йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Зокрема, документом пропонується:

- розширити перелік об'єктів технологій, на які не поширюється правова охорона;

- передбачити можливість подання заявок в електронній формі;

- надати право будь-якій особі подати мотивоване заперечення проти заявки протягом шести місяців від дати публікації відомостей про заявку на винахід;

- уточнити порядок надання додаткової охорони прав на винаходи;

- розширити перелік прав та обов'язків суб'єктів прав на винаходи (корисні моделі);

- передбачити можливість визнання прав на винахід і корисну модель недійсними в адміністративному порядку ("post-grant opposition").

Окрім того, законопроєкт пропонує запровадити механізми, які сприятимуть досягнення балансу інтересів між патентною монополією та правом кожної особи на доступність ліків.

Читайте також: В Україні подорожчає реєстрація ТМ і патентів

Нагадаємо, у листопаді минулого року Кабінет міністрів звільнив керівника Укрпатенту. Тоді в уряді повідомили про те, що ухвалили рішення повністю перезавантажити керівництво в органах регулювання інтелектуальної власності.