UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада схвалила допуск в Україну підрозділів збройних сил інших держав для участі у навчаннях

Народні депутати ухвалили відповідний закон.

Верховна Рада ухвалила законопроект №4499 “Про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2021 році для участі у багатонаціональних навчаннях”. В цілому документ підтримали 325 народних депутатів.

“Проект закону розроблено з метою врегулювання питання виконання процедур щодо схвалення рішення президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України для участі у багатонаціональних навчаннях”, - йдеться у пояснювальній записці.

Фінансування витрат, пов'язаних з підготовкою і проведенням багатонаціональних навчань на території України у 2021 році планується здійснити в межах асигнувань Міністерства оборони України на поточний рік. На навчання передбачено 38 млн 559,44 тис. грн. 

Згідно із супровідними документами, у 2021 році заплановані багатонаціональні навчання з підготовки підрозділів збройних сил, у яких візьмуть участь до 19 тисяч військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою та до 17 літаків і вертольотів. Крім українських військових у навчаннях братимуть участь військові США та інших держав-членів НАТО і держав-учасниць програми “Партнерство заради миру”.

Також мають відбутися українсько-американські навчання “Репід Трайдент – 2021”, у яких мають взяти участь до 5500 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою та 15 літаків і вертольотів. У цих навчаннях братимуть участь військові з тих країн, що й у багатонаціональних навчаннях з підготовки підрозділів збройних сил.

Заплановано українсько-британське навчання “Козак Мейс – 2021”. У ньому мають взяти участь до 1400 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою. Зокрема, мова йде про військових з України, Великої Британії та інших держав-членів НАТО та держав-учасниць програми “Партнерство заради миру".

В Українсько-американських навчаннях “Сі Бриз – 2021” візьмуть участь до 3750 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 50 кораблів (катерів та суден), до 2 підводних човнів, до 40 літаків і вертольотів, до 100 одиниць колісної техніки. Серед них будуть військові зі США та України, а також із країн НАТО та держав-учасниць програми “Партнерство заради миру”.

В українсько-румунських навчаннях “Ріверайн –  2021” мають взяти участь до 400 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 18 кораблів (катерів та суден), до 4 вертольотів, до 4 літаків. Мова йде про військових з України та Румунії.

Також заплановано проведення українсько-польського навчання “Три Мечі – 2021”. У ньому мають взяти участь до 1600 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 8 літаків і вертольотів. Крім українських та польських військових у навчанні братимуть участь військовослужбовці із країн НАТО та держав-учасниць програми “Партнерство заради миру”.

В українсько-польських навчаннях “Сільвер Сейбер – 2021” мають взяти участь до 400 військовослужбовців з озброєнням і військовою технікою, до 6 літаків і вертольотів. Серед них будуть військові з України, Польщі та з держав-членів НАТО й країн-учасниць програми “Партнерство заради миру”.

Читайте також: Рада не змогла скасувати рішення про ухвалення в цілому закону щодо "інвестиційних нянь"

Як повідомлялося, під час сьогоднішнього засідання Верховна Рада також має ухвалити в другому читанні закон про референдум. Президентський законопроєкт «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» Верховна Рада прийняла в першому читанні 18 червня. У проєкті закону йдеться, що на референдум можуть виноситися чотири питання, а також прописано, які виноситися не можуть.