UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада розгляне "антиколомойський" законопроект: онлайн

Засідання почнеться із години запитань до уряду.

Під час засідання 13 травня Верховна Рада розгляне у другому читанні "антиколомойський" законопроект, від якого залежить доля чергового траншу від Міжнародного валютного фонду. Всього у порядку денному понад 20 питань.

Засідання почнеться із години запитань до уряду, під час якої на питання відповідатиме прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Також перед депутатами відзвітує голова Національного банку України Яків Смолій.

Окрім іншого, депутати планують проголосувати за законопроект, який передбачає повернення до звичного режиму роботи парламенту. Від початку карантину депутати працюють у комітетах, однак з 18 травня планують почати роботу в звичному режимі.

Читайте також: Рада проголосувала за прискорення розгляду "антиколомойського" законопроекту

30 березня Верховна Рада ухвалила в першому читанні банківський законопроект, відомий також як "антиколомойськй". Однак, до другого читання документа депутати зареєстрували 16 тисяч правок. Це стало рекордом для українського парламенту.

Для того, щоб розглянути документ у прискореному режимі депутати внесли зміни до регламенту Верховної Ради. При цьому депутатам фракції "Слуга народу" не вистачило власних голосів, як у випадку і з прийняттям безпосередньо "антиколомойського" законопроекту в першому читанні.

У свою чергу "Європейська солідарність", "Голос" і "Батьківщина" взагалі не натискали зелених кнопок за зміни до регламенту. Адже змінений регламент створює ризики для функціонування опозиції в парламенті і в цілому для демократії. 30 квітня Рада підтримала прискорений розгляд банківського законопроекту.

"Антиколомойський" проект закону передбачає заборону на повернення колишнім власникам націоналізованих банків.

При цьому Україна не зможе продовжити переговори щодо нової короткострокової програми співпраці з Міжнародним валютним фондом без прийняття у другому читанні законопроекту про банківському регулюванні №2571-д.

Докладніше читайте у матеріалі Юлії Самаєвої "Коломокриза" ZN.UA.