UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада проголосувала за усунення неточностей в законі про статус НАБУ

Верховна Рада проголосувала за усунення неузгодженостей у тексті прийнятого закону «Про внесення змін до деяких законів України стосовно приведення статусу Національного антикорупційного бюро України у відповідність до вимог Конституції України». Депутати ухвалили всі запропоновані уточнення.

Серед іншого, згідно із запропонованими змінами, Кабмін має право на призначення осіб до складу Комісії з проведення зовнішньої незалежної оцінки ефективності діяльності НАБУ відповідно до статті 26 цього закону. Водночас у прийнятій редакції йдеться про те, що уряд призначатиме осіб до складу комісії з проведення аудиту не лише антикорбюро, а й Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Читайте також: Посли G7 щодо закону про НАБУ: «Це крок уперед у зміцненні незалежних антикорупційних інституцій»

Нагадаємо, 19 жовтня Верховна Рада 304 голосами ухвалила закон №5459-1. Закон змінив статус НАБУ та визначив його як центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом. Згідно з документом, Нацбюро має розслідувати не лише справи щодо топкорупціонерів, а й «інші кримінальні правопорушення».

Також із ст.1 закону про НАБУ виключили частину другу, у якій йшлося про те, що Нацбюро «утворюється президентом України відповідно до цього та інших законів України». Натомість НАБУ має утворюватися та діяти відповідно до ухваленого закону.