UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада продовжила земельний мораторій ще на рік

Голоси за продовження мораторію дали понад 230 депутатів з усіх фракцій і груп.

Верховна Рада проголосувала за продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення ще на рік – до 1 січня 2020 року. Проект закону №9355-5 підтримав 231 депутат. Серед тих, хто проголосував "за" виявилися представники всіх парламентських фракцій і груп.

Зокрема, продовження мораторію підтримали 59 депутатів від "Блоку Петра Порошенка", 47 від "Народного фронту", 27 "опоблоківців", 20 членів фракції "Радикальної партії", 17 депутатів від "Батьківщини", вісім депутатів від "Самопомочі", а також 33 позафракційних парламентарі.

Групи "Відродження" і "Воля народу" підтримали законопроект 16 і чотирма голосами відповідно.

Проти продовження мораторію проголосували 28 народних депутатів: 15 членів фракції БПП, семеро представників "Народного фронту", троє з "Самопомочі" і стільки ж позафракційних депутатів.

Ще 20 парламентаріїв утрималися, 52 – не голосували.

Авторами законопроекту про внесення змін до Розділу Х "Перехідні положення" Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель, зареєстрованого 4 грудня 2018 року, є 13 народних депутатів – представників БПП, "Батьківщини", "Відродження" і "Волі народу".

Серед іншого, законопроект зобов'язує Кабінет міністрів розробити і до 1 березня внести в парламент проект закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Нагадаємо, що Верховна Рада 7 грудня 2017 року прийняла в цілому законопроект №7350, який подовжує мораторій на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2019 року. Група з 55 народних депутатів у лютому 2017 року звернулася до Конституційного суду щодо питання скасування мораторію на продаж земель сільгосппризначення.

У лютому 2018 року Конституційний суд України відмовив у відкритті конституційного провадження про скасування мораторію.

ЄСПЛ наприкінці травня ухвалив рішення про те, що постійне продовження в Україні мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення порушує права людини.

Про необхідність термінового реформування аграрного сектору читайте у статті Зої Борисенко "Мораторій на продаж землі: тимчасово-постійне топтання в тупиках недорозвитку" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".