UA / RU
Підтримати ZN.ua

Депутати вирішили продовжувати скасовувати свою недоторканність

Депутати пока не скасували депутатську недоторканність.

У вівторок, 14 липня, Верховна Рада України проголосувала за продовження доопрацювання Конституційного скасування депутатської і обмеження суддівської недоторканності до серпня. Відповідне рішення було прийнято 283 голосами.

Даний законопроект був внесений до Верховної Ради президентом як невідкладний.

При прийнятті даного законопроекту Конституційною більшістю (мінімум 300 голосами) в Конституцію будуть внесені зміни, які частково скасують 80-шу статтю Основного закону про недоторканність депутатів. У цьому ж контексті виключається норма про те, що народні депутати не можуть без згоди Ради бути притягнуті до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Що стосується недоторканності суддів, то в документі сказано, що стаття 126 закону повинна бути викладена так: "Суддя не може бути без згоди Вищої ради юстиції затриманий, і до нього не може бути застосовано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання при скоєнні або безпосередньо після вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину проти життя і здоров'я людини".

Читайте також: Україні не вистачить грошей МВФ, якщо перемир'я в Донбасі закінчиться – Foreign Policy

Як відомо, даний законопроект вже був прийнятий Верховною Радою, після чого був направлений до Конституційного Суду, який визнав його відповідним Конституції.