UA / RU
Підтримати ZN.ua

Дмитро Кулеба призначений головою МЗС

За призначення проголосували 288 депутатів.

Верховна Рада призначила Дмитра Кулебу новим міністром закордонних справ. За таке рішення проголосували 288 депутатів.

Подання про призначення міністра закордонних справ, як і глави Міноборони, може тільки президент України. Водночас звільнити главу МЗС має право тільки парламент.

У 2003 році Дмитро Кулеба став аташе Служби головного юридичного радника МЗС України. Також він працював у постпредставництві України при міжнародних організаціях у Відні та був начальником відділу департаменту секретаріату міністра закордонних справ України.

У 2013 році Дмитро Кулеба обіймав посаду радника віцепрем'єра Костянтина Грищенка з гуманітарних питань. У тому ж 2013 новий глава МЗС звільнився з держслужби та став керівником Фонду культурної дипломатії UART.

До Міністерства закордонних справ Кулеба повернувся у 2014 році, на запрошення Павла Клімкіна, який на той момент очолював дипломатичне відомство. Тоді Кулеба став послом з особливих доручень з питань стратегічних комунікацій.

Крім того, він займався створенням стратегічних комунікацій українського Міністерства закордонних справ, а також впроваджував у роботу дипвідомства сучасні технології комунікацій. Ще однією сферою діяльності Кулеби було формування публічної дипломатії України.

У 2016 році експрезидент Петро Порошенко призначив Кулебу постпредом України при Раді Європи.

У серпні минулого року, коли Верховна Рада IX скликання затвердила новий склад Кабміну, Кулеба обіймав посаду віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Нагадаємо, Верховна Рада відправила у відставку прем'єра Олексія Гончарука, що призвело до відставки Кабінету міністрів. Замість нього Кабінет міністрів очолив Денис Шмигаль.