UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада прийняла у другому читанні закон про підтримку культури в період карантину

За документ проголосували більше 300 депутатів.

Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроект №3377 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)". За документ проголосували 343 народних депутати.

Так, документом передбачене зниження плати за оренду майна за вимогою наймача, в тому числі і установи культури. Мова йде про зниження плати за той період, коли підприємці не могли використовувати майно в повному обсязі через введений карантин.

Також законопроект пропонує під час карантину і до 31 грудня 2020 року звільнити оплати 50% вартості послуг Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення ті телерадіоорганізації і провайдери, які використовують радіочастотний ресурс.

Прийнятий законопроект вносить зміни в Закон України "Про рекламу", які повинні надати додаткові можливості для роботи радіо.

Крім того, документ визначає допустимою допомогу на період карантину і до кінця року суб'єктам господарювання, які зазнали втрат через обмеження або заборону діяльності в умовах карантину. При цьому одержувачі державної допомоги звільняються від обов'язку повідомлення Уповноваженого органу про отримання нової державної допомоги.

Законопроект пропонує поширити держпідтримку у формі надання субсидії на розвиток кінопроектів: для національних ігрових фільмів, анімаційних фільмів, документальних фільмів, фільмів для дитячої аудиторії (з урахуванням художньої та культурної значущості), фільмів художньої та культурної значущості (авторських), телевізійних фільмів, телевізійних серіалів і фільмів-дебютів, в обсязі до 100% включно загальної кошторисної вартості відповідного кінопроекту.

Також закон передбачає зміну порядку надання фінансової держпідтримки суб'єктів мікропідприємництва та малого підприємництва. Так, закон передбачає 0% суми наданого кредиту до кінця 2020 року під цільове використання, забезпечення фонду зарплати суб'єктами туристичної діяльності, установами культури, іншими суб'єктами господарювання, які здійснюють основну економічну діяльність у видах, що відносяться до креативних індустрій.

Згідно із законом, для туроператорів вводиться адресна фінансова підтримка, якщо вони понесли значні, незаплановані витрати і забезпечили повернення громадян України з-за кордону у зв'язку з поширенням коронавірусу.

Читайте також: У Раді оцінили терміни підготовки "антиколомойського" законопроєкту до другого читання

Нагадаємо, в травні відбулася акція на підтримку сфери креативних індустрій і видовищних заходів "Стоп, культурний карантин!". Ініціативу підтримали щонайменше 20 міст, серед яких, Харків, Львів, Хмельницький, Вінниця, Черкаси, Одеса, Чернігів, Ужгород, Тернопіль, Київ, Рівне, Полтава, Умань, Маріуполь, Кременчук, Дрогобич, Стрий, Вишгород.

Організатори акції хотіли привернути увагу влади та суспільства до креативних індустрій і видовищних заходів - галузей культури, мистецтва, розваг, організації масових заходів, які за час двомісячного карантину понесли великі фінансові втрати, і які держава фактично ігнорує.