UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада може в сотні разів збільшити штрафи за домашнє насильство

Зараз штрафи за домашнє насильство складають від 170 до 680 гривень.  

Народні депутати під час засідання Верховної Ради в середу, 3 лютого, ухвалили за основу законопроєкт №3908-1 щодо збільшення адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства. 328 депутатів проголосували "за". 

Відповідно до проєкту закону штрафи за домашнє насильство можуть збільшити з 170 грн-680 грн. до 17-68 тисяч грн. 

Також зазначається, що проєкт №3908-1 додає санкцію у вигляді суспільно корисних робіт з одночасним спрямуванням коштів за виконання таких робіт постраждалій особі, пропонує притягувати військових за вчинення цього злочину на загальних підставах, а не на підставі дисциплінарного статуту, а також встановити шестимісячний термін розгляду таких справ (раніше було три місяці).

Крім того, законопроєкт дозволяє розглядати притягнення до відповідальності  без присутності порушника, якщо він належно повідомлений.

Читайте також: В Україні за підтримки Євросоюзу стартувала кампанія з протидії насильству

Нагадаємо, що минулого року правоохоронці зареєстрували понад 158 тисяч заяв і повідомлень про домашнє насильство. А в Міністерстві внутрішніх справ повідомили, що на обліку перебуває понад 80 тисяч аб'юзерів.

Залишається здогадуватися, скільки винуватців злочинів залишаються без покарання, а жертв - без шансів на відшкодування збитку. Детальніше читайте в статті Олени Подолян "Союз насильства і системи" для ZN.UA