UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада проголосувала за новий закон про прокуратуру

Депутати прийняли нову редакцію закону про прокуратуру, тим самим виконавши останнє формальне зобов'язання, яке Україна взяла при вступі до Ради Європи.

Верховна Рада прийняла у другому читанні закон про прокуратуру, за відповідне рішення проголосували 316 депутатів при необхідному мінімумі в 226.

Документом визначаються правові основи організації та діяльності прокуратури України, прокурорського самоврядування, системи прокуратури, статус прокурорів.

Документ визначає порядок підбору кандидатів на посади прокурорів і призначення їх. Закон, за винятком деяких норм, вступає в силу через 6 місяців з дня його публікації. Ряд норм законодавчого акту вступлять в силу з дня, наступного за днем публікації.

Напередодні президент України Петро Порошенко закликав депутатів ухвалити новий закон про прокуратуру. Крім того, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк висловив надію, що Рада у вівторок схвалить документ. Він зазначив, що прокуратура не має права втручатися в громадянське життя, здійснювати функцію загального нагляду щодо громадян, бізнесу.

Нагадаємо, законопроект про прокуратуру був внесений до парламенту восени 2013 року за підписом колишнього президента України Віктора Януковича, документ був проголосований в першому читанні. Проект закону отримав позитивну оцінку Венеціанської комісії. У вівторок на друге читання було винесено змінений проект закону.!zn