UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада посилила антикорупційне законодавство відповідно до вимог ЄС

Депутати схвалили удосконалення положень закону "Про засади запобігання і протидії корупції".

Верховна Рада розширила коло близьких осіб чиновників, які повинні подавати свої декларації. Прийняття відповідного закону було однією з вимог для лібералізації візового режиму між Україною і Євросоюзом.

За закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупційної політики №2837 в цілому проголосували 373 народних депутати.

Відповідно до змін, свої декларації повинні подавати не тільки родичі, які проживають разом з чиновниками, але і їхні батько, матір, вітчим, мачуха, син, дочка, усиновлювачі, усиновлені, рідні брат та сестра, дідусь, бабуся, прадід, прабаба, а також онуки. Також знижується поріг декларованих доходів з 150 до 80 тис.грн.

У відповідності з прийнятим рішенням, декларації за новими правилами чиновники та їхні родичі будуть заповнювати з 2014 року. Після прийняття законопроекту за основу 267 голосами депутати від опозиції вимагали прийняти його в цілому.

Як наголошується в пояснювальній записці до закону, зміни направлені на вдосконалення положень закону "Про засади запобігання і протидії корупції" за результатами моніторингу.

Нормою закону вводиться обмеження на спільну роботу близьких осіб чиновників. Зміни до закону пропонують вводити спеціальні перевірки щодо осіб, які претендують на посади, пов'язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування.

Закон також передбачає захист осіб, які повідомили про корупційні правопорушення. Окрім цього, закон передбачає деталізувати форму декларації про майно, доходи та витрати. !zn