UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада планує спростити процедуру отримання українського громадянства іноземцями-воїнами АТО

За відповідний законопроект у першому читанні проголосували більше 250 депутатів.

Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроект, який дозволить надавати українське громадянство іноземцям та особам без громадянства, що брали участь в Антитерористичній операції (АТО) в Донбасі. За законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, що стосуються правового статусу іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України" (№3433) проголосували 252 народних депутати.

"Метою даного законопроекту є врегулювання питання щодо визнання іноземців та осіб без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканості України такими, що перебувають на території України на законних підставах, спрощеного порядку надання таким особам громадянства або видачі таким особам посвідку на тимчасове проживання в Україні на час участі у захисті територіальної цілісності та недоторканості України", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Крім того, документ передбачає захист прав та законних інтересів таких іноземців, які до того ж є громадянами Росії або іншої держави, що не визнає територіальну цілісність України. Якщо такі особи брали участь в АТО, то їх добровільне або примусове повернення до країни своєї громадянської належності буде вважатися порушенням їхніх прав.

Нагадаємо, у серпні Кабінет міністрів поширив на іноземних громадян і осіб без громадянства – військовослужбовців Збройних сил України порядок нарахування матеріальної допомоги, що розповюдується на українських громадян. Одноразова грошова компенсація має надаватися у разі загибелі, інвалідності або часткової втрати працездатності військовослужбовця ЗСУ незалежно від громадянства.