UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада планує посилити відповідальність за невиконання законних вимог народних депутатів

Відповідний законопроект ухвалили у першому читанні.

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект № 3354 "Про внесення змін до статті Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за невиконання законних вимог та перешкоджання діяльності народного депутата України, Рахункової палати, депутата місцевої ради". За документ проголосували 312 депутатів. Праламент скоротив терміни для внесення змін в законопроект до другого читання.

"Проект розроблено з метою створення умов для ефективного здійснення народними депутатами України, передбачених Конституцією України та чинним законодавством України повноважень", - йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

Проект закону пропонує встановити адміністративну відповідальність за ненадання відповіді на депутатське звернення, депутатський запит. Також документом передбачено збільшення розміру чинних санкцій за невиконання законних вимог народного депутата України, Рахункової палати, члена Рахункової палати. Мова йде про санкції, передбачені статтею 188-19 Кодексу України про адміністративні правопорушення,

Законопроектом також пропонується посилити відповідальність за невиконання службовою особою законних вимог народного депутата України, депутата місцевої ради, створення штучних перешкод у їх роботі, надання їм завідомо неправдивої інформації (зміни до ст. 351 КК).

Читайте також: S&P і Goldman Sachs погіршили прогноз цін на нафту

Нагадаємо, під час позачергового засідання 13 травня Верховна Рада також прийняли в цілому "антикризовий" законопроект № 3329-д, який передбачає підтримку платників податків під час дії карантинних обмежень для боротьби з СOVID-19.

Зокрема, документ звільняє від сплати ЄСВ за себе фізосіб-підприємців та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, з 1 березня по останній день календарного місяця, в якому закінчиться карантин. Законопроект передбачає продовження мораторію на проведення документальних та фактичних перевірок по останній день місяця, коли завершиться карантин.