UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада хоче дозволити створення ВЦА в ОТГ, якщо ЦВК визнає неможливим провести там місцеві вибори

Депутати ухвалили у першому читанні відповідний законопроект.

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №3913 “Про внесення змін до деяких законів України щодо утворення військово-цивільних адміністрацій”. За документ проголосували 240 депутатів.

“Метою проекту Закону є визначення підстав утворення військово-цивільних адміністрацій об’єднаних територіальних громад”, - йдеться у пояснювальній записці.

Так, законопроект пропонує внести відповідні зміни до Законів України “Про військово-цивільні адміністрації” та “Про місцеве самоврядування в Україні”

Зокрема, проект закону визначає ВЦА як тимчасові державні органи, які діють не лише у селах, селищах, містах, районах та областях, а й в об’єднаних територіальних громадах. Відповідно й утворювати Військово-цивільні адміністрації, згідно із законопроектом, можна в ОТГ.

Окрім того, законопроект пропонує дозволити створення Військово-цивільних адміністрацій об’єднаних територіальних громад у разі встановлення Центральною виборчою комісією неможливості забезпечити підготовку та проведення місцевих виборів на окремих територіях.

Читайте також: Рада планує розглянути питання реорганізації місцевих органів виконавчої влади: онлайн

8 серпня ЦВК призначила на 25 жовтня вибори депутатів міських, сільських і селищних голів та рад на підставі відповідних звернень Кабінету міністрів і Міністерства розвитку громад і територій. 

Через тиждень ЦВК призначила вибори до районних рад у новостоворених районах.

При цьому ЦВК визначила перелік територіальних громад Донецької та Луганської областей, на території яких неможливо провести місцеві вибори.