UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада планує провалити законопроєкт, який просять прийняти Залужний, Умєров і Федоров – Шабунін

У Міноборони заявили про критичну важливість документа.

Верховна Рада під час засідання 16 січня збирається провалити законопроєкт №10062, який стосується цифровізації армії, повідомив глава Центру Протидії корупції Віталій Шабунін. Він зазначив, що ухвалити документ парламент спільно просять головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, міністр оборони Рустем Умєров та очільник Мінцифри Михайло Федоров.

«Сьогодні депутати збираються провалити законопроєкт №10062 з цифровізації армії, про який Раду спільно просять Залужний, Умєров і Федоров. Але ж хіба Главком, Міністр оборони і профільний віцепремʼєр розуміються на цифровізації війни? Та хто вони такі взагалі?! В Раді ж кожний другий депутат «в танкє гарєл» і військові ІТ-системи «лічно» розгортав… Депутати, які провалять закон, – чистої води вороги країни. Безвідносно того, роблять вони це свідомо, через некомпетентність, чи боячись мобілізації своїх близьких», – зазначив Шабунін. 

Своєю чергою в Міноборони зазначили, що цей законопроєкт є критично важливим для обороноздатності України. Адже його реалізація допоможе швидко збирати, обробляти та використовувати військові дані. А також документ сприятиме переведенню послуг та процесів для військових у цифровий формат.

Читайте також: Ветеранам тут не місце? Якою має бути ветеранська політика в Україні

Зокрема, законопроєкт передбачає надання Міноборони можливості посилити кіберзахист та право розміщувати ІТ-системи у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО. Як пояснили в оборонному відомстві, це:

Крім того, законопроєкт передбачає вдосконалення реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Зокрема, це стосується налагодження взаємодії між реєстрами, використання даних щодо військового обліку тощо.

Також, як додали в Міноборони, законопроєкт передбачає можливість створення та використання цифрового військового-облікового документа (сертифікату).

Читайте також: Дві посадові особи Міноборони перебувають під слідством за одним епізодом у справі Гринкевича

Завдяки законопроєкту в Україні мають створити реєстр військовослужбовців ЗСУ та Державної служби спеціального транспорту. Це дозволить забезпечити надання онлайн-послуг військовослужбовцям.

Крім того, реалізація документа дозволить створити портал електронних послуг для військових та військовозобов’язаних. Зокрема, з’явиться можливість надання статусу УБД онлайн, офлайн та автоматично при наявності необхідних даних в системі.

«Міністерство оборони та Генеральний штаб підтримують законопроєкт. Сподіваємось на позитивне голосування сьогодні депутатами в Верховній Раді», – додали в Міноборони.

Читайте також: Верховна Рада поки не має достатньо голосів для прийняття Закону про мобілізацію в першому читанні

Згідно з даними на сайті парламенту, законопроєкт розглядатимуть у другому читанні. За основу документ проголосували 8 січня.

Раніше повідомлялося, що Міністерство оборони завершило перший етап впровадження у ЗСУ автоматизованої системи управління оборонними ресурсами на базі System Analysis Program Development (SAP). Відомство планує до кінця року провести облік майна у всіх складах та військових частинах, що працюватимуть із цією системою.