UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада підтримала зміну держбюджету для виплати компенсацій за підвищення тарифів на електроенергію

Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає створення відповідної бюдженої програми.

Верховна Рада ухвалила закон №4672 “Про внесення змін до додатка № 3 Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо компенсації у зв'язку з підвищенням тарифів на електричну енергію”. Документ підтримали 310 народних депутатів.

Згідно з документом, необхідно передбачити нову бюджетну програму для надання компенсації у зв’язку з підвищенням тарифів на електроенергію для населення, яке проживає в житлових будинках, обладнаних в установленому порядку електроопалювальними установками. Крім того, вказана бюджетна програма стосуватиметься населення, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі у сільській місцевості), а також багатодітних, прийомних родин та дитячих будинків сімейного типу. 

Так, Кабінет міністрів протягом тижня з дня опублікування цього закону має визначити порядок надання компенсацій, загальна сума яких становить 1,4 млрд грн.

Читайте також: Користувачі електроопалення отримають компенсації за підвищення тарифу – Шмигаль

Напередодні Верховна Рада ухвалила проект постанови, яка серед іншого передбачає вдосконалення механізму підтримки вразливих споживачів в частині відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг. Зокрема, мова йде про надання та розмір адресної допомоги для категорій вразливих споживачів, а також компенсації витрат на оплату послуг з постачання газу та теплоенергії у січні 2021 року.

Нагадаємо, уряд підтримав рішення щодо компенсації за підвищення тарифів громадянам, які мають електроопалення. Загальна сума виплат має становити 1,4 млрд грн. Адже в кінці грудня 2020 Кабмін скасував пільговий тариф на електроенергію в 90 коп./КВт-год для населення на перші 100 кВт-година і встановив з 1 січня 2021 єдиний тариф для побутових споживачів на рівні 1,68 грн/кВт-година.

Водночас Кабінет міністрів ухвалив постанову, якою встановив граничну ціну на газ на рівні 6,99 грн за кубометр.