UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада підтримала зміну системи реабілітації в Україні

Депутати прийняли в цілому відповідний законопроект.

Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №3668 «Про реабілітацію осіб з обмеженнями життєдіяльності». За документ проголосували 288 народних депутатів, передає «Інтерфакс-Україна»

Так, проект закону впроваджує функціонування сучасної системи «реабілітації в сфері охорони здоров'я» (health-related rehabilitation). Це означає, що реабілітаційну допомогу надаватимуть безпосередньо в установах охорони здоров'я з самого початку захворювання або травми. У документі описана реабілітаційна допомога до моменту проведення медико-соціальної експертизи та отримання особою статусу «особа з інвалідністю».

Також в законопроекті прописані правові, організаційні та економічні основи реабілітації осіб з обмеженнями життєдіяльності в сфері охорони здоров'я, які були відсутні в українському законодавстві до цього.

Реалізація проекту закону вводить індивідуальний реабілітаційний план. У цьому документі реєструватимуться всі функціональні обмеження пацієнта, а також повний обсяг наданих реабілітаційних втручань і зміни ступеня обмежень життєдіяльності пацієнта.

У законопроекті йдеться про те, що термінологія щодо реабілітації в сфері охорони здоров'я буде узгоджуватися з тією, що використовується Всесвітньою організацією охорони здоров'я, європейськими та світовими професійними органами фахівців основних реабілітаційних професій.

Також документ вводить новий вид господарської діяльності - «реабілітаційна практика». Відповідно до законопроекту, така практика вимагає окремого ліцензування. Також вона має базуватися на реабілітаційній стратегії охорони здоров'я і принципово відрізнятися від «медичної практики».

Проектом акта регламентується надання реабілітаційної допомоги за «реабілітацією у сфері охорони здоров'я». Документ визначає принципи її проведення на первинному, вторинному і третинному рівнях надання медичної допомоги, а з іншого боку - визначає порядок надання реабілітаційної допомоги в гострому, підгострому і тривалому реабілітаційному періодах.

Читайте також: Верховна Рада ухвалила за основу законопроект про правила відбування адмінарешту

У першому читанні законопроект Верховна Рада прийняла під час засідання 3 липня. Тоді за документ проголосували 265 народних депутатів.