UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада підтримала законопроект щодо удосконалення надання медичної допомоги: що в ньому не так

Деякі норми закону стали не продовженням, а відкатом медреформи.

Верховна Рада підтримала законопроект № 6306 про вдосконалення надання медичної допомоги, який голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький назвав продовженням медичної реформи.

За його словами, прийняття законопроєкту передбачає відмову від застарілої «радянської» моделі із поділом на обласні, міські, районні медичні заклади, що передбачає побудову мережі госпітальних округів європейського зразка. За новим підходом заклади поділятимуться на надкластерні, кластерні та загальні.

Медична допомога у простих випадках надаватиметься якомога ближче до місця проживання у загальних лікарнях. У більш складних – в кластерних та надкластерних. Створення госпітальних округів дозволить кожній громаді чітко розуміти роль медичного закладу та його функціоналу у загальній мережі лікарень.

Документ містить ще декілька важливих новацій у медичній галузі:

Коментар ZN.UA

Верховна Рада підтримала законопроект № 6306 про вдосконалення надання медичної допомоги. В повідомленнях представників МОЗ та голови профільного комітету Михайла Радуцького це подається як продовження медичної реформи. Однак не всі статті законопроєкту можна трактувати саме так. Наприклад, встановлення Кабміном мінімального розміру оплати праці медпрацівникам точно є не продовженням, а відкатом медреформи.

Крім того, заклади охорони здоров’я державної та комунальної форм власності можуть надавати послуги з медичного обслуговування, які не покриваються програмою медичних гарантій з медичного обслуговування населення, перелік яких затверджується Кабінетом Міністрів України,
за плату від юридичних і фізичних осіб. Плата за такі послуги з медичного обслуговування встановлюється закладами охорони здоров’я самостійно. Однак постанова КМУ №1138 від 1996 року з переліком таких послуг давно потребує внесення змін. І граничний розмір такої плати не встановлюється. Викликають занепокоєння й деякі інші положення закону.