UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада підтримала заборону УПЦ МП в Україні

Перед тим, як ВРУ винесла законопроєкт на голосування, народні депутати блокували трибуну парламента

Перед тим, як ВРУ винесла законопроєкт на голосування, народні депутати блокували трибуну парламента

Верховна Рада проголосувала в цілому за законопроєкт, який має заборонити діяльність так званої Української православної церкви Московського патріархату №1837. Документ підтримали у другому читанні 265 народних депутатів, повідомив народний депутат з "Голосу" Ярослав Железняк.

За його словами, парламентські фракції голосували за законопроєкт таким чином:

У законі наголошується, що жодне з положень документа не можна трактувати як обмеження свободи віросповідання або переконань, права на дотримання релігійної практики чи релігійних обрядів.

Закон забороняє діяльність в Україні іноземних релігійних організацій, розташованих у країні, яку наша держава визнала агресоркою щодо себе, такою, що окупувала українські території, а також підтримує агресію проти Української держави. Відтак в Україні заборонена Російська православна церква.

Документ також передбачає, що в Україні має бути припинена діяльність релігійних організацій, афілійованих із вище названими іноземними організаціями. А такою як раз і є УПЦ МП, яка підпорядковується РПЦ.

Закон встановлює, що релігійна організація, яка діє в Україні не може мати керівний центр в РФ.

Крім того, в Україні створять незалежну від виконавчої влади комісію, яка досліджуватиме зв’язки, афіліації з Москвою. Також комісія досліджуватиме факти розповсюдження ідеології «руского міра». 

Результати таких експертиз вивчатиме Державна служба з етнополітики та свободи совісті. У разі наявності порушень буде виноситись припис.

Закон набере чинності через 30 днів з дня його опублікування окрім одного пункту - згідно з ними громади УПЦ МП матимуть 9 місяців на те, щоб розірвати зв’язки з РПЦ.

Зазначимо, що 23 липня народні депутати заблокували трибуну ВРУ, вимагаючи внести до порядку денного та прийняти закон про заборону УПЦ МП. Тоді відбулася погоджувальна рада під час, якої вирішили закрити поточне засідання, а інші, заплановані на той тиждень, не починати. Депутати, які блокували трибуну пообіцяли, що продовжать це робити і на наступних засіданнях, якщо першим питанням не стоятиме заборона УПЦ МП.

Майже через місяць після того, 19 серпня, голова комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв заявив, що до відповідного законопроєкту внесли останні правки. На його думку, зараз набагато більше шансів прийняти закон про заборону УПЦ МП, ніж було 23 серпня. 

Читайте також: Виправдовував злочини РФ проти України. Черговий клірик УПЦ МП отримав підозру від СБУ

Варто зазначити, що ініціативу про заборону діяльності організацій, афілійованих з РПЦ, в тому числі з УПЦ МП, підтримали представники Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. У своїй заяві вони наголосили, що головною загрозою для релігійної свободи у нашій державі є російська агресія, яка призвела до того, що було вбито десятки священників, зруйновано сотні храмів і молитовних будинків.  

Нагадаємо, 19 жовтня 2023 року  Верховна Рада підтримала в першому читанні урядовий законопроєкт №8371, що пропонує не допускати діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із Російською православною церквою. При цьому  72 народних депутати не взяли участі у голосуванні за пропозицію уряду, хоча були присутні на засіданні 19 жовтня та голосували за інші законопроєкти.

Після того, як законопроєкт проголосували у першому читанні, ексзаступник міністра інформаційної політики Дмитро Золотухін писав, що лобістам інтересів Московського патріархату платять за годину 1400 доларів. За його словами, виплати йдуть з коштів ексдепутата Вадима Новинського. Водночас українські ЗМІ писали, що завадити ВРУ заборонити діяльність УПЦ МП мав відомий американський лобіст Вільям Берк-Вайт.