UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада підтримала у першому читанні законопроєкт про "податок на Google"

За документ проголосували понад 280 народних депутатів.

Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт №4184 щодо так званого “податку на Google”, який пропонує зрівняти правила оподаткування для міжнародних технологічних компаній з українськими. Документ підтримали 286 народних депутатів.

Згідно з пояснювальною запискою, документ передбачає залучення  оподаткування ПДВ нерезидентів, що надають фізичним особам електронні  послуги, місце постачання яких розташоване в Україні. Вказано, що документ має створити сприятливі умови ефективного та необтяжливого адміністрування процедур, пов’язаних зі сплатою податку. 

Зокрема, документ пропонує:

У пояснювальній записці навели приклад Росії, де в 2017 році нерезидентів зобов’язали сплачувати ПДВ з продажу електронних послуг. Вказано, що тоді в контролюючому органі зареєструвались такі технологічні гіганти як Apple Distribution International, Google Commerce, Microsoft Ireland, Netflix International B.V., Wargaming Group, Bloomberg, Alibaba, Booking.com та ін. 

“Загалом з моменту впровадження податку на податковий облік стало 1580 компаній. За офіціними даними до бюджету такими компаніями (B2C) було сплачено у 2017 році  - 9,4 млдр. руб., у 2018 – 12 млдр. руб., у І кварталі 2019 – 12 млдр. руб. (70% суми припадає на найбільші IT компанії). Аналогічні податкові правила введені в Республіці Білорусь у 2018 році”, - йдеться у пояснювальній записці.

Читайте також: Кабмін відновив податкові перевірки бізнесу

Раніше голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявляв про те, що ПДВ повинні платити всі, зокрема техногіганти, проте поки в законодавстві просто немає інструментів, щоб "адмініструвати цю діяльність". Він тоді зазначив, що мова йде не про введення нового податку, а про те, щоб великі міжнародні технокомпанія платили вже існуючий податок.