UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада підтримала ратифікацію Римського статуту

Україні знадобилось понад два десятки років, аби ратифікувати Римський статут.

Верховна Рада проголосувала за ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього. За ініційований президентом законопроєкт №0285 проголосував 281 депутат, повідомила парламентарка з «Європейської солідарності» Ірина Геращенко.

Ратифікація документа дозволяє Україні стати членом Міжнародного кримінального суду. Українська держава зможе брати участь у роботі Асамблеї держав-учасниць Римського статуту та подавати кандидатури для обрання суддів та прокурорів МКС, зазначається у пояснювальній записці до законопроєкту.

ВРУ ратифікувала документ із заявою, згідно з якою протягом семи років після набрання документом чинності Україна не визнаватиме юрисдикцію МКС стосовно власних громадян щодо вчинення злочинів, передбачених статтею 8 Римського статуту.

«Україна планує долучитися до оновленої версії статуту МКС, що включає також статтю 8bis, яка з’явилась у результаті так званих Кампальських поправок 2010 року і передбачає відповідальність за злочин агресії», – додала Геращенко. 

Україна підписала Римський статут 20 січня 2000 року за розпорядженням тодішнього президента. Проте парламент лише зараз проголосував за його ратифікацію.

Крім того, ще 2014-го і 2015 року – після початку російської агресії – наша держава визнала юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на своїй території (за справами Майдану, а також у Криму і на Донбасі). А після початку повномасштабного вторгнення РФ завдяки зверненню 42 країн-членів МКС було відкрито розслідування щодо ситуації в Україні. 

Читайте також: Мамедов пояснив, як на росіян вплине потенційна ратифікація Римського статуту Вірменією

Безумовно, ратифікація Римського статуту – дуже важливий і довгоочікуваний крок, що зробить нас повноцінною частиною родини міжнародної кримінальної юстиції. Щоправда, є одне «але». Про що йде мова, читайте у статті Гюндуза Мамедова та Надії Волкової «Україна стає ближчою до Суду, який видав ордер на арешт Путіна. Але є нюанс».