UA / RU
Підтримати ZN.ua

Військові в новій Раді наврядчи стануть спритними політиками - Deutsche Welle

Новими в українському парламенті будуть люди, які воювали в Східній Україні.

Проєвропейські сили явно будуть мати перевагу в новому українському парламенті. Про це повідомив представник німецького фонду, близького до Соціал-демократичної партії Німеччини Штефан Мойзер.

За словами експерта, результати партії Арсенія Яценюка ("Народний фронт" - ред.) Виявилися досить несподіваними, оскільки жодне з попередніх соціологічних опитувань не говорило, що вона набере більше 20 відсотків. Якщо скласти результати "Блоку Петра Порошенко" і "Народного фронту", то ці політичні сили практично мають більшість - за партійними списками. "Втім, ми ще не знаємо результати за мажоритарними округами. Тобто тепер ніщо не заважає відновленню кооперації та проєвропейські сили явно будуть мати більшість в українському парламенті", - заявив Мойзер.

Він також зазначив, що попередні результати по партії "Самопоміч" теж виявилися несподіваними. На його думку, Яценюк буде намагатися зберегти за собою місце прем'єра. "Я думаю, внутрішня гра почнеться одразу після виборів і буде тривати ще протягом різдвяного часу. Спостерігати за цим буде цікаво", - упевнений Мойзер.

Крім того, експерт повідомив, що, якщо поглянути на виборчі списки, навіть "Блоку Петра Порошенко", то побачимо осіб, які були раніше в парламенті. З іншого боку, кандидати по мажоритарних округах частково відбуваються з місцевих еліт. І ці еліти в минулому до самого кінця допомагали вижити політично попереднього президента. "Тому парламент є частково оновленим, якщо враховувати представників Майдану", - зазначив він.

Також, якщо подивитися на кандидатів по мажоритарних округах, на списки "Опозиційного блоку" і певну частину "Блоку Петра Порошенко", то можна побачити багато старих осіб.

На думку Мойзера, новим є те, що Майдан привів багато людей з різними партійними списками. Ми ще не знаємо, як вони будуть себе вести. Вони відмовилися сформувати єдиний партійний список, а пішли кількома. І при цьому вони хочуть працювати разом. "Якщо порівняти з західноєвропейським стилем парламентаризму, то це кумедна річ: належати до жодної фракції і намагатися із самого початку працювати разом з людьми з іншої фракції. Подивимося, може це запропонує нову форму парламентаризму", - сказав він.

Читайте також: Завершилося голосування на всіх дільницях за кордоном

"Новими будуть люди, які воювали в Східній Україні. Втім, і це в Західній Європі таке виглядає дивно. В парламентах Франції, Великобританії, Іспанії чи Німеччині важко знайти людей з армії. Я сумніваюся, що вони стануть спритними політиками", - заявив німецький експерт.

Згідно з опрацьованими 30,06% протоколів в нову Раду проходять шість партій: "Народний фронт", "Блок Петра Порошенко", "Об'єднання Самопоміч", "Опозиційний блок", Радикальна патрія Олега Ляшка та "Батьківщина".