UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада не змогла створити Державне бюро розслідувань

Тільки 122 народних депутати за необхідних 226 віддали свої голоси за прийняття законопроекту в першому читанні.

Верховна Рада України не змогла прийняти за основу або відправити на повторне перше читання законопроект про Державне бюро розслідувань (ДБР).

Прийняття за основу проекту закону (№3042) підтримали 122 народних депутати з 313 на засіданні парламенту у вівторок, 3 червня.

За те, щоб повернути законопроект на повторне друге читання, проголосувало 204 парламентарії.

Народний депутат фракції "Батьківщина", автор законодавчої ініціативи Андрій Кожем'якін на засіданні у вівторок зазначив, що законопроект необхідно підтримати для того, щоб "прибрати з прокуратури слідство, і віддати його Державному бюро розслідувань".

Разом з тим, у пояснювальній записці зазначається: "Метою проекту закону є створення організаційно-правових засад запобігання та протидії корупції серед вищих посадових осіб держави, суддів і прокурорів, запобігання корупції при формуванні єдиного органу законодавчої влади і недопущення зрощення бізнесу та політики, а також належного розслідування злочинів, тортур і пов'язаних з ними злочинів".

Для досягнення зазначеної мети цей законопроект визначає правові основи організації, повноваження та порядок діяльності Державного бюро розслідувань - "центрального органу виконавчої влади зі спеціальним статусом правоохоронного органу, метою створення якого є забезпечення чесності, неупередженості та непідкупності вищих посадових осіб держави, суддів і прокурорів".

У проекті закону пропонують не створювати ДБР на базі існуючих спеціальних підрозділів, зокрема МВС і СБУ, "які не стали перешкодою на шляху поширення корупції у вищих ешелонах влади".

Законопроект передбачає, що ДБР - центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом і одночасно - правоохоронний орган, створює його Кабінет міністрів України. Службовці бюро отримують статус державних службовців.

На ДБР покладають такі функції, як: участь у формуванні та реалізації єдиної державної антикорупційної політики, державний контроль за виконанням антикорупційного законодавства державними органами, їхніми посадовими особами, координація реалізації органами виконавчої влади антикорупційної стратегії, а також виконання державної програми запобігання і протидії корупції.

Окрім того, проект закону передбачає, що до повноважень бюро входить досудове розслідування кримінальних корупційних правопорушень, злочинів, пов'язаних із тортурами, які здійснюють працівники правоохоронних органів. Разом з тим, до функцій ДБР належить оперативно-розшукова діяльність. !zn

Читайте також:

Силовики затримали членів банди, які могли стріляти у Кернеса

МВС звільнило за порушення присяги 12 тисяч кримських міліціонерів

МВС встановило причетних до подій в Одесі 2 травня