UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада не підтримала звіт ТСК по каналах Медведчука

Оголошено про припинення діяльності цієї комісії.

Українські парламентарії відхилили звіт Тимчасової слідчої комісії, який стосувався "проведення розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів і забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації". Дана постанова №3363 підтримав всього 191 парламентарій, повідомляє Укрінформ.

У звіті ТСК йдеться про те, що народні депутати провели сім засідань, на яких розглядався вищевказаний питання. Також повідомляється, що менеджери телеканалів "NewsOne", "112 Україна", "ZIK", юрист телеканалу "112 Україна" і їх кінцевий власник Козак Тарас Романович неодноразово проігнорували запрошення Комісії та не надали жодних пояснень у процесі розслідування.

Питання, які порушувалися у звіті, стосувалися перевірки обставин придбання, джерел надходження коштів під час зміни власників телеканалів, встановлення осіб, які брали участь у процесі зміни власників телеканалів і впливають на їх редакційну політику, перевірки інформації щодо поширення цими телеканалами ідей, які можуть загрожувати національній безпеці України. За висновками розслідування ТСК ВР пропонувала направити звіт в правоохоронні органи для перевірки зібраних даних і прийняття необхідних заходів.

Члени ТСК повідомляють, що станом на дату подання звіту СБУ проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні, де досліджується організація проведення 12 липня 2019 року телемосту за участю телеканалів "NewsOne" і "Росія 1", можливо фінансування власниками телеканалу "NewsOne" оборонного комплексу РФ, джерела грошових коштів, використаних на придбання корпоративних прав ТОВ "Новини 24 години" ("NewsOne") тощо.

В результаті парламентарі ухвалили рішення про припинення роботи цієї ТСК.

Читайте також: Інфляція в березні незначно зросла – Держстат

Нагадаємо, що "ТСК для розслідування відомостей щодо дотримання вимог законодавства під час зміни власників інформаційних телеканалів і забезпечення протидії інформаційному впливу Російської Федерації" була створена Верховною Радою 17 жовтня 2019 року. Причиною створення Комісії стало ймовірне придбання народним депутатом Віктором Медведчуком через підставних осіб ряду інформаційних ресурсів, серед яких телеканали "112 Україна", "NewsOne" і "ZIK". Іншими причинами є неодноразове відвідування народними депутатами від партії "ОПЗЖ" РФ і їх зустрічі з Путіним. У вересні 2019 р. Зеленський заявив, що він знає про джерела фінансування партії "ОПЗЖ" і телеканалів, які з нею пов'язані. Нещодавно також стало відомо, що Віктор Медведчук володіє часткою у телеканалах "1+1" і "2+2".