UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада може затвердити заяву у зв'язку з прийняттям Польщею закону "про бандеризм"

Цей захід стане не "дзеркальнbv" польському закону, а лише оцінкою подій та попередженням.

У перший пленарний день нової сесії Верховна Рада розгляне запропонований проект постанови про заяву українського парламенту у зв'язку з прийняттям Сеймом і Сенатом Польщі змін у закон про інститут національної пам'яті, заявив спікер Верховної Ради Андрій Парубій у ефірі "Свободи слова" на каналі ICTV.

"Завтра запропоную його (проект постанови про заяву – ред.) на голосування одним з перших", - сказав спікер. Також він зазначив, що прийнятий у Польщі закон несе загрозу для знаходяться там українців.

Верховна Рада має намір затвердити заяву, в якому дасть оцінку подіям, які відбулися, тобто, це не будуть "дзеркальні заходи", а лише попередження, додатково зазначив Парубій.

"тобто завтра - це ще не закон, не дзеркальна відповідь за подібним законодавством. Це наше попередження і позиція українського парламенту", - сказав він.

тим часом Парубій додав, що президент Польщі мати право ветувати закон, і незважаючи на те, що це вето з високим ступенем ймовірності буде подолано, закон, також можуть направити на вивчення Конституційного суду, що дозволить відкласти терміни вступу його в силу

"Будемо чекати остаточного рішення. І потім будемо робити висновки, як діяти далі", - заявив спікер Верховної Ради.

Раніше прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що метою прийнятого закону про ІНП є встановлення справедливості, а прийняті зміни в закон про інститут національної пам'яті є наміром Польщі боротися з брехнею в будь-якій формі.

У ніч на 1 лютого Сенат Польщі 57 голосами ухвалив без поправок скандальний закон про Інститут національної пам'яті, де, зокрема, передбачена кримінальна відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків, а також про причетність поляків до злочинів Третього рейху.

Раніше посол Ізраїлю в Польщі розкритикувала документ, зокрема, положення про Голокост, зазначивши, що країна сприйняла його як можливість покарання тих, хто вижив під час Голокосту, за їхні свідчення.

Також, у зв'язку з цим, у парламенті Ізраїлю запропонували законопроект, згідно з яким польський закон про Інститут національної пам'яті, що забороняє говорити про причетність поляків до злочинів Третього рейху, прирівнюється до заперечення Голокосту.

Міністерство закордонних справ України також висловило глибоку стурбованість у зв'язку із схваленням польським парламентом цього законопроекту. Українське зовнішньополітичне відомство закликало офіційну Варшаву до продовження конструктивного діалогу щодо чутливих для обох країн історичних питань.

Розкритикували законопроект і в Держдепартаменті США, заявивши, що він може підірвати свободу слова й академічний дискурс у країні та закликали Польщу його переглянути.