UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада може не встигнути призначити вибори мера Харкова на березень

Крім Ігоря Терехова, за крісло мера можуть поборотися Михайло Добкін і Олександр Фельдман.

Вибори мера Харкова призначать на останню неділю березня, а якщо парламент не встигне ухвалити відповідне рішення - на жовтень, повідомляє «РБК Україна».

«Для проведення виборів у березні парламенту потрібно вже на наступному пленарному тижні призначити дату голосування. Якщо цього зробити не встигнуть, вибори відбудуться в жовтні », - пояснив голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко.

Згідно з процедурою, парламент може призначити позачергові вибори мера Харкова до 28 січня. У цьому випадку вони повинні відбутись 28 березня 2021 року.

Але вибори в жовтні дадуть майбутнім кандидатам більше часу на підготовку. А секретарю Харківської міської ради Ігорю Терехову, котрий керує містом після смерті Геннадія Кернеса, - додатковий час, щоб проявити себе.

Сам Терехов просив Верховну Раду призначити голосування на березень, пояснивши запит бажанням діяти в рамках закону.

На думку політолога Володимира Фесенка, головна боротьба в Харкові розгорнеться між Тереховим, одіозним ексочільником Харківської ОДА Михайлом Добкіним і бізнесменом Олександром Фельдманом.

«І відкрите питання - чи братиме участь Світлична (ексголова ХОДА, народна депутатка Юлія Світлична - ред.), в якої непоганий рейтинг в області», - додає політолог.

Читайте також: У Харкові розслідують можливе підроблення електронного підпису Кернеса

Нагадаємо, вночі 17 грудня помер видужалий від коронавірусу мер Харкова Геннадій Кернес. Захворювання дало серйозні ускладнення на життєво важливі органи.

На виборах 25 жовтня Кернес набрав 60,34% голосів і вчетверте переобрався мером. На той час він уже перебував на лікуванні в німецькій клініці «Шаріте», стан Кернеса був важким.

Після смерті Геннадія Кернеса Харків переходить у тимчасове управління його колишньої «правої руки» Ігоря Терехова і під патронат голови МВС Арсена Авакова. Консультації, які перетворились на домовленості про переформатування влади в регіоні, велися з осені, коли важко хворий мер вже перестав бути самостійним суб'єктом політики і став її об'єктом. Докладніше читайте в матеріалі Сергія Жукова «Король помер. Хай живе..?» у ZN.UA.