UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада коаліції схвалила введення режиму підвищеної готовності

Введення воєнного стану радою не обговорювалося

Рада коаліції не обговорювала питання запровадження в Україні воєнного стану, але схвалила введення режиму повної готовності. Про це повідомив голова фракції "Самопоміч" Олег Березюк.

"Воєнний стан - це зовсім інший правовий статус, і на сьогодні ми не говоримо про це", - сказав Березюк.

За його словами, введення режиму надзвичайної ситуації в Донецькій і Луганській областях і повної готовності на всій території України забезпечить приведення в належний стан засобів цивільної оборони.

Березюк зазначив, що потрібно бути готовими "до диверсійних атак не тільки на звільнених територіях, але й в усіх містах України". Він вважає, що запровадження таких режимів має метою спонукати громадянина до відповідального ставлення до власної безпеки.

"Насправді, це має бути кожен день і без цього. На превеликий жаль, система цивільної оборони системно руйнувалася", - констатував Березюк.

Він закликав громадян бути уважними, адже їх безпека залежить, в тому числі, і від поінформованості.

"Безпека - це не тільки зобов'язання Кабінету міністрів або будь-якої адміністрації - це обов'язок кожного громадянина. Кожен громадянин на своєму робочому місці повинен підійти до свого керівника і запитати: "Що нам робити в разі певної ситуації?". У разі, якщо він не має відповіді, це означає, що недопрацював", - пояснив Березюк.

Читайте також: Україно-російська війна в Донбасі безпрецедентна і унікальна

Сьогодні на засіданні Кабінету міністрів було ухвалено рішення про введення режиму надзвичайної ситуації в Луганській і Донецькій областях. На всій іншій території України було введено режим підвищеної готовності.

Надзвичайна ситуація вводиться з метою повної координації всіх органів влади для забезпечення безпеки громадян та цивільного захисту населення.

Уряд вже створив державну комісію з надзвичайної ситуації. Її головою є прем'єр-міністр. Заступниками стали віце-прем'єр Геннадій Зубко та голова Держслужби з НС Сергій Бочковський. Крім цього, будуть створені регіональні комісії з надзвичайних ситуацій.